Sladoled torta sa jagodama


Sastojci

Za biskvit:

-4 belanca
-200 g šećera
-1 vanilin šećer
-200 g oštrog brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
-80 ml vode
-80 ml ulja
-par kašika mleka za prelivanje

Za krem:

-4 žumanca
-2 pudinga od vanile
-1 kašika gustina
-6 kašika šećera
-600 ml mleka
-150 g margarina
-3 kašike šećera u prahu
-150 ml slatke pavlake

Još:

-500 g svežih jagoda

Za dekoraciju:

-350 ml slatke pavlake
-jagode

Priprema

Biskvit:

U jednoj posudi pomešajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se lepo ne sjedini.

U drugoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući preostali šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst sneg. Ovaj sneg od belanaca kašikom dodajte u prethodnu smesu i sve lepo sjedinite špatulom, vrlo pažljivo mešajući da ne izlomite sneg.

Smesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Krem:

Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 2 dcl mleka od onih 600 ml, pa sve to dobro promešajte. Preostalo mleko stavite na šporet da proključa pa ulijte puding sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Skuvan krem prekrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.

Mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem pa dobro penasto izmutite mikserom. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim pokretima promešajte dok se sve ne sjedini. (nikako mikserom)

Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, prelijte ga sa par kašika mleka svugde ravnomerno, pa nanesite polovinu kreme. Zatim na krem poslažite oprane jagode isečene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.

Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji jagodama koje su vam ostale višak.

Dobro rashladite tortu u frižideru, a potom uživajte u ovom kremastom voćnom desertu. ;)

NAPOMENA:

Ovu tortu možete praviti sa bilo kojim voćem, npr. sa višnjama, malinama, ananasom, bananama... Mogućnosti je puno tako da ovo ne mora biti samo sezonska torta dok traju jagode, već možete uživati u njoj bilo kada. :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com