Mekane i sočne, ne toliko slatke žerbo kocke koje morate probati


Sastojci

Za testo:

-250 g margarina
-150 g šećera
-1 vanilin šećer
-1 celo jaje
-2 žumanca
-1 limun (sok i korica)
-2 pune kašike kisele pavlake
-1 prašak za pecivo
-700 g oštrog brašna

Za fil:

-1 tegla pekmeza od kajsija
-300 g mlevenih oraha
-100 g šećera

Za glazuru:

-150 g čokolade za kuvanje
-40 g margarina
-2 kašike ulja

Priprema

Testo:

Omekšali margarin izmutite mikserom sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaje, žumanca, limunovu koricu i isceđen sok, kao i pavlaku. Dobro izmiksajte pa na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutite sa mutilicama za testo. Kada su se sastojci sjedinili, rukama umesite fino glatko testo, prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider dok pripremate fil.

Fil:

Pripremite pekmez od kajsija. (Ja nisam potrošila celu teglu, ostalo je malo.) Sameljite orahe i pomešajte ih sa šećerom, pa rasporedite u tri jednake činijice. Ovo ne morate da radite ali ja jesam pošto sam želela biti sigurna da ću jednaku količinu oraha posipati na sve tri kore.

Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na 4 jednake loptice pošto će biti 4 kore. Razvaljajte prvo testo oklagijom, namotajte i prenesite pažljivo u tepsiju dimenzija 30x20 cm. Premažite tanko pekmezom, pospite orasima, i ponovite postupak za sve kore.

Gornju koru izbockajte viljuškom i stavite kolač u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni da se peče 35-40 minuta, dok lepo ne porumeni.

Otopite čokoladu sa margarinom i uljem pa prelijte gotov kolač glazurom.

Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com