AMPEU pita


Sastojci

Kore

-400 g brašna
-150 g margarina
-100 g šećera (ja stavljam u prahu)
-2 cijela jaja
-3 žlice kiselog vrhnja
-1 prašak za pecivo

Krema od vanilije

-500 ml mlijeka
-1 puding od vanilije
-20 g oštrog brašna
-100 g šećera
-100 g bijele čokolade
-100 g maslaca

Krema od višanja

-1 tegla kompota od višanja
-200 ml sirupa od višanja
-2 pudinga od vanilije
-120 g šećera
-cimet
-70 g maslaca
-50 ml višnjevače

Glazura:

-150 g bijele čokolade
-100 ml slatkog vrhnja

Priprema

Kore:

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i podijeliti ga na 5 dijelova. Svaki dio posebno razvaljati i peći na okrenutom limu na 180 C oko 5-10 minuta (ovisno o pećnici). Kore moraju ostati svijetle.

Krema od vanilije:

400 ml mlijeka sa šećerom zagrijati do vrenja, a puding i brašno s preostalih 100 ml izmiješati kako ne bi nastale grudice. Smanjiti vatru i u mlijeko dodati razmućen puding i brašno s mlijekom te kuhati dok se krema zgusne i počinje odvajati od dna. U vruće dodati bijelu čokoladu i margarin te miješati da se potpuno istope.

Krema od višanja:

Odvojiti oko 150 ml tekućine iz kompota u drugu posudu i u njoj izmiješati puding od vanilje u smijesu bez grudica. Štapnim mikserom višnje i sok  dobro izmiksati u gustu smijesu bez komadića višnje. Dodati sok od višanja ili vode da ukupno smjesa iznosi oko 500 ml. U smjesu dodati šećer i kuhati do vrenja. Uliti promiješani puding te kuhati dok se krema zgusne i počinje odvajati od dna.
U još vruće dodati maslac i postepeno višnjevaču. Kore filati toplim kremama!

Slaganje:

Obje kreme podijeliti na dva dijela.
Prvu koru premazati prvim dijelom kreme od vanilije, poravnati dugačkim nožem, staviti drugu koru, premazati  prvim dijelom kreme od višanja pa staviti treću koru na isti način i tako do zadnje korice na koju ne ide krema. Prekriti kolač folijom, opteretiti i ostaviti u hladnjaku ili na hladnom do sutradan

Sutradan napraviti glazuru od bijele čokolade i vrhnja - na laganoj vatri zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja (ne smije provrijeti), dodati bijelu čokoladu i otopiti. Toplu glazuru izliti preko kolača. Kolač držati na hladnom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com