Čoko-čoko srca


Sastojci

-300 g glatkog (mekanog) brašna
-200 g maslaca
-3 žumanjka
-100 g kristal šećera
-100 g čokolade u prahu (ili kakaa)
-1 pakovanje korice od naranče ili svježe naribane
-2-3 žlice slatkog vrhnja
-50 g marcipana
-po 100 g bijele i tamne čokolade
-tamna i svjetla čokladna srca

Priprema

Brašno prosijemo s čokoladom u prahu ili kakaom. Na vrhu napravimo rupicu i stavimo u nju žumanjke i kristal šećer. Po brašnu potresemo naribanu koricu naranče i izmrvljeni marcipan, po rubovima stavimo maslac, narezan na listiće, da lakše zamijesimo tijesto.

Iz jaja, šećera i malo brašna s čokoladom napravimu kašu, potom sve sastojke umijesimo u gipko, glatko tijesto. Postepeno dodajemo vrhnje.

Ako se tijesto lijepi, dodamo još brašna ili čokolade u prahu, ako se previše drobi dodamo još maslaca ili vrhnja.

Količie je teško točno odrediti radi različitih tipova brašna. Ali prhko tijesto nije previše osjetljivo pa postepenim dodavanjem sastojaka ubrzo dobijemo pravu čvrstinu.

Dobiveno tijesto podijelimo na dvije kugle, svaku umotamo u prozirnu foliju i stavimo u frižider. Ostavimo sat ili dva, a može i preko noći. Meni tijesto ponekad ostane u hladnjaku i po nekoliko dana...

Radnu površinu potresemo s malo brašna, Malo omekšalo tijesto razvaljamo nekoliko mm debelo i izrežemo srca. Pečemo na limu na pek papiru ili silikonskoj foliji, na 170 do 180 stupnjeva, osam do deset minuta. Kolačići moraju biti još malo mekani kada jih izvadimo iz pećnice. Na zraku se naime još malo osuše i ako bi bili posve pečeni i tvrdi kada jih izvadimo iz pećnice, kasnije bi bili pretvrdi (to me praksa naučila).

Neka se srca ohlade na rešetki.

Otopimo čokoladu, najprije jednu, potom drugu, da se jedna ne bi stvrdnula dok drugom mažemo srca. Polovinu srca namažemo bijelom čokoladom, polovicu tamnom, i u svako utisnemo srce kontra boje. Neka se ocaklina osuši, potom srca spremimo u kartonsku kutiju, između slojeva stavimo pek papir,

Umjesto dijela brašna možemo dodati gustin (oko pet dag) ili prašak za puding od čokolade. Šećer dodajemo prema tome koliko slatke kolačiće volimo. Umjesto marcipana možemo upotrebiti nugat, u tom slučaju treba nekoliko grama brašna više.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com