Pozunske kiflice


Sastojci

Fil od maka

-100-120 g kristal secera
-40 g suvog grozdja
-200 ml mleka
-250 g mlevenog maka
-30 g prezle
-ribana kora limuna

Testo

-450 g brasna + pola kasicice soli
-50 g secera u prahu
-180 g hladnog putera
-1 zumance
-25 g svezeg kvasca
-130-150 ml mleka sobne temp.

Za premazivanje

-2 kom jaja

Priprema

Prvo treba napraviti fil od maka. U serpu staviti mleko, secer i suvo grozdje. Kada se secer otopi i mleko pocne skoro da vri skloniti sa vatre sipati mak, prezlu i koru limuna, dobro izmesati i ostaviti da se ohladi. Secera dodati po zelji, 100 - 120 g. Kada se mak ohladio na papiru za pecenje napraviti valjak i oznaciti nozem 24 jednaka parceta.

Za testo :

Prosejati brasno u dublju ciniju, dodati secer u prahu, so i dodati puter isecen na manje komadice. Sjediniti puter i brasno tako se dobije mrvicasta struktura brasna, ja to zovem natreti, dodati zumance, i onda polako dodavati mleko u kome je rastvoren kvasac (kvasac ne treba da nadolazi, samo treba da je otopljen). Zamesiti malo tvrdje i elasticno testo. Gotovo testo umotati u foliu i staviti ga u frizider na pola sata da se odmara. Kada se testo odmorilo podeliti ga na 24 jednaka dela. Zatim od svih tih delova formirati loptice (tezina loptice je iznosila 37-38 gr).

Na radnoj povrsini razviti lopticu na debljinu 2 mm, na gornji kraj staviti valjak od maka i uvijati testo prema sebi formirajuci valjak.

U sredini valjka se nalazi fil od maka a krajevi su prazni, dlanovima lagano valjati testo po radnoj povrsini da testo postane glatko, i da spoj skoro nestane.

Zatim formirati od valjka potkovicu i redjati u tepsiju pazeci da spoj na testu bude dole. Gotove kiflice premazati sa svih strana zumancetom i ostaviti ih oko pola sata  da se zumance osusi (ne treba ih stavljati u frizider, ja sam ih drzala u kuhinji). Kada je zumance suvo sada kiflice premazati belancetom sa svih strana i opet cekati da se belance dobro osusi (ako se dobro ne osuse nece se dobiti dobre sare).

Peci kiflice na 180 - 190 celz . oko 10 - 15 min.dok ne dobiju zlatno zutu boju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com