Baklava sa Sirom i Sirupom od Narandže


Sastojci:

- 2 šoljice šećera
- 1,5 šoljica svježeg soka od narandže (limuna ili limete)
- 1,5 kašićice mljevenog kardamoma
- 250-400 g svježeg sira
- 1 kašićica mljevenog cimeta
- 250 g maslaca ili 150 g maslaca i 100 ml suncokretovog ulja
- 16 listova tijesta- jufki, kupovnog ili onog koje ste sami razvukli

Za posipanje:

-pistacije, lagano popžene u tavi bez ulja i nasjeckane
-cvjetovi svježe lavande
-kokos naribani

Priprema:

Zagrijte rernu na 160°C. Maslac s uljem na laganoj vatri rastopite. Premažite posudu maslacem i na dno položite prvi sloj tijesta, premažite mješavinom maslaca i ulja, poklopite novim slojem tijesta i tako nastavite sve dok se ne potroši polovica tijesta. Tijesto prebacujte preko rubova posude i kasnije višak odrežite.
Svaki sloj tijesta obavezno premažite
Oko 6-8 kašika šećera pomiješajte s cimetom i dodajte siru ili orasima ako ih koristite. Dobro promiješajte i smjesom premažite sloj tijesta te smjesu pokrijte tijestom i nastaviti postupak kao što je prethodno opisano. List tijesta, premazivanje maslacem pa ponovno list tijesta itd.
Kad su svi sastojci upotrijebljeni i gornji sloj premazan maslacem, tijesto prerežite oštrim nožem kao na slici na rombove ili kvadrate ili kao tortu počevši od sredine posude.

Stavite peći u zagrijanu rernu na oko sat vremena.
Za to vrijeme pripremite sirup/agdu. Šećeru dodajte malo vode, ne više od 1 čaše, te rastopite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad je šećer rastopljen, dodajte sok od naradže (limuna ili limete) i kuhajte petnaestak minuta kako bi se sirup malo zgusnuo. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Pečenu baklavu još jednom razrežite i još vruću prelijte agdon te ostavite par minuta u vrućoj, ali otvorenoj rerni. Pospite sjeckanim pistacijama i poslužite uz kafu ili čaj od metvice.