RUPIČASTI KOLAČ


Sastojci  (čaša od 200 ml.):

- 3 jaja
- 1 čaša šečera
-  1/3 čaša mleka
- 1/2 čaša ulja
- 1 i 1/2 čaša brašna
- 2-3 žlice kakao
- 1 kesica prašak za pecivo
- 1 vanilin šečer

Krema:

- 2 pudinga od vanilije ili od limuna
- 8 žlica šečera
- 1 l mlijeka
- 200 gr.mekani maslac

Za odozgo:

- 300 ml.slatko vrhnje
- jagode ili trešnje ili borovnice za dekoraciju

Priprema:

Izmiksati pjenasto prvo bjelanca, onda dodati šečer dok se ne rastopi, dodati žumanjca, ulje, mlijeko i na kraju dodajte suhe sastojke i smanjite mikser na najniži stupanj i izmješajte.

Izlijte kremu za kolač u prethodno nauljenu i pobrašnjenu tepsiju br.28.Pecite u prethodno zagrevenoj pečnici na 200 stepeni 20- 25 min.Obično se kolače peku oko 20 ali ovaj put mora malo više možete da napravite ljepe rupice.

Ohladite kolać i ako imate onu spravicu za čiščenje i vađenje srednji deo od jabuka( ako nemate onda se snađite sa nekom čašicom) i napravite rupe .Tjesto koje ste izvadili vani izmrvite i trebat će vam kasnije.Polako podignite kolač i istresite od mrvica koje su vam ostale u rupama i na dnu tepsije.Pazite da vam se ne prelomi kolač na pola.

Skuhajte puding,ohladite ga i umiksajte omekšali maslac ,zatim prvo napunite rupice a ostatak namažite preko kolača.Odozgo prekrijte sa mrvicama koje su ostale od rupa.Izmiksajte slatko vrhnje i prekrijte kolač sa vrećicom jer preko mrvica ga nećete moći namazati i ukrasite jagodama i stavite ga na 3 sata da se ohladi u frižider.