JEDNOSTAVNA KARAMEL TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ


Sastojci:

Za biskvit:

- 4 jaja / razdvojenih
- 80 g šećera
- 80 g brašna
- malo arome od vanile

Za karamel krem:

- 600 ml sl. pavlake/vrhnja za šlag (32-35 % m.m.)
- 300 g finog kristal šećera
- 160 g bele čokolade

Priprema:

Za krem, zavreti slatku pavlaku. Maknuti sa vatre. Belu čokoladu sitno naseckati.
U dubljem loncu, otopiti najpre 3 kaš. šećera, kad krene da se topi, dodavati malo po malo i tako otopiti svu količinu šećera, dok se ne karamelizira i ne dobije smeđu boju.
Kada je šećer skroz otopljen, oprezno dodati najpre manji deo vrele pavalke, neprestano mešajući. Pa zatim sve ostalo, mešajte dok se ne dobije jednolična masa.
Vodite računa pri nalivanju pavlake u vreli šećer, jer se ispušta velika količina vrele pare i masa brzo krene na gore, zato je bito imati što dublji lonac.
U vrelu masu, umešati čokoladu, izmešati dok se sve lepo ne rastopi. Presipati masu u novu posudu, i ostaviti je da stoji u hladnjaku, najbolje preko noći.

Belanca čvrsto lupajte sa šećerom i vanilom. Kada dobijete čvrst sneg, umešajte razmućena žumanca. Sjedinite i lagano umešajte brašno.
Masu izlijte u podmazanu formu za torte vel. 23 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 160*C, oko 30 - 35 minuta. Izvaditi, i pustiti da se skroz ohladi. Zatim biskvit izrezati na 3 kore.
Dobro ohlađenu i zgusnutu karamel masu, ulupati mikserom, najpre niskom brzinom, zatim jačom, dok ne dobijete finu kremu. Kremom nafilovati kore, i celu tortu spolja. Ukrasiti po želji. Do serviranja držati u hladnjaku najmanje 3 sata.