Tulumbe


Sastojci:

Šerbet:

- 1 kg. vode
- 1 kg. secer

Smjesa:

- 500 ml. vode
- 100 ml. ulje
- 300 gr. brasno
- prstohvat pecivo
- 4 kom. jaja
- 1 l. ulje

Priprema:

Najpre treba napravit serbet.U serpu stavimo vodu i secer i stavimo kuhat.Kada pocne da vri,ostavimo jos tocno 10-12 minuta i maknemo sa sporeta. Nesme vise da vrije. Ostavimo ga da se skroz ohladi.Serbet mora biti hladan

Za tulumbe:U drugu serpu stavimo vode i ulja da zavri. Kada zavrije,dodamo prosejano brasno sa pecivom i mesamo jos 2-3 minuta i maknemo sa vatre. Sa drvenom zlicom mesamo smesu dok se prohladi odnosno dok mozemo da testo drzimo u ruke. Znaci celo vreme mesamo masu. Kada je testo ohladzeno,dodamo 4 jajeta,jedno po jedno.Mesimo sa rukom dok jaja se sajedinu sa masom.
Kada se masa sajedinila, punimo spric za tulumbe i przimo hi u tocno 1 litar zagrejanog ulja. Przimo na srednjoj vatri.Tulumbe ce se sami okretati u ulju, ali neka ako nece vi je okrenite pomocu rupicastoj zlici.
Tu u blizini mora biti ohladzeni serbet. Kada su tulumbe dobile finu bojicu,pomocu zlicom vadite tulumbe,i odmah hi stavljajte u ohladzeni serbet.Neka se kisnu u serbet dok je sledeca tura gotova.Tako da vadite iz serbeta tulumbe i odma nove naredzajte.
Redzajte gotove tulumbe u plasticnu posudu ili u neku tepsiju, pa sa ostatkom serbeta, prelijte hi odozgo. Ostavite nekih 2-3 saata da upijaju serbet i da se dobro prohlade,potom posluzite.
Cuvajte hi na hladnom kada se ohlade.