Đuja! Svi ga mogu jesti jer u tijestu nema šećera


Sastojci:

Tijesto:

- 1 kg brašna
- 500 gr margarina
- 4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
- prstohvat soli
- 200 gr pekmeza od šljiva
- jedan žutanjak
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Tijesto:

Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo

kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.
Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći!

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.
Još tople posuti šećerom u prahu.

Posluživanje:

Od ovog tijesta se mogu raditi i kiflice ili neki drugi oblici. Gospođa koja mi je recept dala, tijesto reže na kvadratiće ali ovako je ekstra brzo gotovo pa i vama preporučam.
Od ove količine dođe oko 200 keksića!