Bosanski somun


Sastojci 

ZA KVASAC:

-400 ml mlake vode
-1 kesica suhog kvasca
-1 čajna kašika šećera

ZA TIJESTO:

-500 g brašna
-2 čajne kašike soli

I JOŠ:

-jaje za premazivanje
-čurekot za posipanje

Priprema

Kvasac i šećer dobro promiješati sa mlakom vodom. Ostaviti na toplo da naraste, oko 15 minuta.  Brašno i so promiješati pa, dodajući vodu, drvenom kašikom zamijesiti mokro tijesto.  Pokriti i ostaviti ga tako u posudi sat vremena. Povremeno žestoko promiješati drvenom kašikom.

Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i, dodajući malo brašna, zamijesiti da se ne lijepi za ruke. Pokriti i ostaviti 30 minuta. Tijesto premijesiti još jednom i podijeliti ga na pet jednakih dijelova. Svaku lopticu dvadesetak puta jako otresti sa visine na podlogu. Na taj način tijesto postaje izuzetno mekano.

Nakon što smo ih pošteno izmarisali, loptice pritiskati dlanovima i formirati u okrugle, pljosnate somune prečnika 15-ak cm. Ostaviti da se tijesto diže zadnji put, oko 30 minuta.

Somune prošarati tupom stranom noža. Netom prije pečenja, poprskati ih vodom. Ramazanski somuni se premazuju umućenim jajetom i bogato posipaju sjemenom čurekota.

Peku se naglo, na najjačoj temperaturi. Čim je tijesto porumenilo i malo se napuhalo, somuni su gotovi. Ja ih pečem 10 minuta na 250 stepeni.

Umotati ih u krpu dok ne postanu mlaki.

Posluživanje

Somuni se poslužuju uz ramazansku topu i neizostavni su dio svakog roštilja.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com