''Burek'' sa piletinom i povrćem


Sastojci

Sastojci za premazivanje kora:

-500 g kora za pitu
-30 g brašna
-8 g praška za pecivo
-100 ml ulja
-150 ml tečnog jogurta ili kefira
-1 jaje + 1 belanac
-pola kašičice soli

Sastojci za fil:

-250 g sitno iseckanih pilećih grudi
-1 struk praziluka
-150 g mešavina smrznutog povrća
-1 puna kašika paradajz pirea
-po ukusu so, biber, majčina dušica
-maslinovo ili suncokretovo ulje

I još:

-1 žumance
-semenke po ukusu

Priprema

U veći tiganj sipati 2 do 3 kašike maslinovog ulja ( ili ulje koje koristite ) i dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno dobro oprali od peska, pržiti ga dok ne omekša i onda dodati piletinu, koju ste iseckali na sitnije kockice i pržiti sve zajedno, dok piletina ne pobeli.

Dodati smrznuto povrće,( grašak, šargarepa, kukuruz,boranija ili, ako nemate tu vrstu smrznutog povrća, može i sveže ) pire od paradajza, posoliti, pobiberiti i dodati majčinu dušicu i pržiti sve zajedno, dok povrće ne omekša, mešajući pažljivo da ne zgnječite povrće. Probati da li je šta potrebno od začina i skloniti sa ringle da se fil ohladi.

Sastojke za fil staviti u jednu manju zdelicu i žicom za mućenje umutiti sve zajedno dok ne dobijete glatku i malo gušću masu, sa kojom ćete premazivati kore.

Svaku koru premazati i sada je do vas, kako ćete ih zavijati, ja sam pola pravila u male rolnice a pola kao školjkice. Objasniću oba postupka.

Ako pravite rolnice premazati koru do polovine sa masom koju ste prethodno umutili, preklopiti drugom polovinom kore i premazati i taj deo i onda preklopiti još jednom, premazati  i na početku staviti punu kašičicu sa piletinom i povrćem, preklopiti po malo sa leve i desne strane i zaviti rolnicu.

Ako ih pravite u obliku školjkica, onda premazati pola kore sa masom od jaja i jogurta, preklopiti i premazati i onu drugu preklopljenu polovinu sa gornje strane, sredinu kore prstima gurati prema gornjem delu kore i kako ih vi gurate, tako se formiraju faltice na kori sa desne i leve strane, preklopiti sredinu sa malo namazane kore, samo da pokrijete rez koji se stvorio dok ste gurali koru prema gore.
Sipati punu kašiku smese od piletine i povrća,vrlo malo preklopiti korom sa leve i desne strane i zaviti u školjkicu. ( ako niste sigurni kako se ovo radi,probajte prvo sa salvetom, videćete da je veoma lako.)

Ja sam imala dovoljno piletine za 14 malih burekčića. Poređati ih u pleh prekriven papirom za pečenje, premazati ih umućenim žumancetom sa nekoliko kapi vode i posuti ih sa semenkama po vašem izboru.

Uključiti rernu na 175°C i peći ih kad se rerna zagrejala oko 20 minuta ili dok vam ne porumene...ja sam zaboravila da uključim moj tajmer i pekli su se oko 27 minuta i malo su više porumeneli.

Prijatno!!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com