Gratinirane tikvice - zucchini


Sastojci

-3 vece tikvice-zucchini
-1 manji luk, sitno seckan
-2 kasike putera
-Za Besamel Sos
-2 kasike putera
-2 kasike brasna
-prstohvat soli i bibera
-325ml. mleka
-4 kasike rendanog parmezana


Priprema

Oprane tikvice-zucchini osusite papirnom krpom i izrendajte. Stavite rendane tikvice u cediljku i ostavite da stoje oko 15 minuta da ispuste vodu koju sadrze. Dobro ih stisnite rukama da budu dobro ocedjene.

U tiganj stavite 2 kasike putera da se otopi i dodajte sitno seckani luk. Przite oko 4 minuta, da omekne i dobije staklastu boju. Dodajte rendane tikvice, posolite ( po vasem ukusu) i przite oko 4 minuta da tikvice omeksaju i dobiju finu zelenkastu boju.

Namastite 4 remekins ili malu posudu 15x15cm. Pustite rernu da se zagreje na 200c. Dok se rerna zagreva napravite besamel sos. U manji loncic rastopite 2 kasike putera i dodajte brasno. Przite uz postojano mesanje dok dobije finu bojicu pa polako sipajte mleko i  istovremeno mesajte sa zicom -mutilicom da ne ostanu grudvice od brasna. Posolite, pobiberite i ostavite par minuta da kuha dok se zgusne.

Stavite rendane tikvice u namastenim posudicama ili jednu manju posudu; preko njih sipajte od besamela i na kraju posipite rendanim parmezanom. Pecite gratin od tikvica 20 minuta ili dok malo porumeni odgore. Ostavite da se ohladi oko 10-15 minuta pre posluzivanja.

Posluživanje

Posluzite uz meso peceno meso ili piletinu, kobasice..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com