NAPRAVITE UKUSNU ŠUŠKAVU TORTU


Sastojci

Kora:

-8 belanaca
-350 gr šećera
-200 gr mlevenih oraha

Fil:

-8 žumanaca
-8 kašika šećera
-20 gr brašna
-200 gr putera
-80 gr crne čokolade
-1 kašičica nes-kafe (prah)

Za ganaš:

-100 gr slatke pavlake (mlečne)
-100 gr čokolade

Priprema

Rernu uključiti na 250°C. Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.  Sipati u pleh od rerne (moj je 40x40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom.

Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta). Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi. U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.

Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.

Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.

Dekorisati po želji - ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.

Torta je bomba - fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti...

Posluživanje

Dobila sam manju torticu dimenzija 20x20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40x20 cm.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com