Karamelizovani karfiol sa gljivama


Sastojci 

-1 glavica karfiola
-2 veće šargarepe
-500 g ljiva po izboru
-1 veća glavica crnog luka
-2 do 3 čena belog luka
-po ukusu morska so i sveže samleven biber
-2 jaja
-45 g cheddar sira
-150 g gustog grčkog jogurta
-20 g parmezana
-sitno iseckanog peršuna
-1 do 2 kašike maslinovog ulja

Priprema

Karfiol oprati, osušiti od viška vode i iskidati na manje cvetiće. Uključiti rernu na 220°C Karfiol staviti na pleh, prekriven papirom za pečenje, preliti sa 1 kašikom maslinovog ulja i posoliti i pobiberiti po ukusu.
Peću u zagrejanoj rerni oko 20 do 30 minuta dok lepo ne porumeni i u pola pečenja, promešati.

Dok se karfiol peče, pripremiti ostalo. Manji pekač premazati sa malo ulja i ostaviti na stranu. U veći tiganj sipati pola kašike ulja i dodati sitno iseckan crni luk i šargarepu isečenu na manje kockice,pržiti i ako je potrebno dodati po malo vode ili temeljca dok luk i šargarepa  ne omekšaju.

Dodati gljive po izboru, ja sam koristila braon šampinjone, koje ste prethodno oprali i isekli na krupnije komade i pržiti i njih dok ne omekšaju i na kraju dodati beli luk i pržiti dok ne zamiriše. Dok se ovo prži, mešajte češće jer vrlo lako može da se zalepi za tiganj. Kad je karfiol pečen, dodati u tiganj i sve dobro sjediniti.

U veliku zdeli umutitri dva jaja sa žicom za mućenje, dodati izrendan cheddar sir i gusti grčki jogurt, ako ga nemate možete koristiti kiselu pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu, pazite da ne presolite jer ste već solili karfiol, dodati pola iseckanog peršuna i u tu masu dodati sve iz tiganja i izmešati. Sipati u podmazan pekač, posuti sa izrendanim parmezanom, pokriti sa alu folijom i ušuškati je okolo.

Peći na 175°C 30 minuta, otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok ne porumeni okolo stranica. Prohladiti i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!

Posluživanje

Ovo jelo se originalno pravi sa bešamelom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com