NAPRAVITE FANTASTIČNE OSVJEŽAVAJUĆE LEDENE KOCKE


Sastojci

Za biskvit

-8 kom bjelanaca
-8 kašika šećera u prahu
-8 kašika glatkog brašna
-1 kom prašak za pecivo
-za preliti pečeni biskvit
-1,5 dl hladnog mlijeka

Za fil

-7 dl mlijeka
-8 kom žumanaca
-5 kašika šećera
-9 kašika brašna
-1 kom vanilin šećera
-200 g margarina
-100 g šećera u prahu
-2 dl slatke pavlake za šlag

Još

-2 kom šlaga u prahu
-2 kom šlag kreme sa okusom vanilije ili sl. pavlake
-po potrebi hladnog mlijeka

Priprema

Odvojiti bjelanca od žumanaca pa ih umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer u prahu pa mutiti da se šećer istopi. Pomiješati brašno i prašak za pecivo pa polako, kašikom umiješati u umućena bjelanca, masa mora ostati čvrsta i vazdušasta.

Smjesu sipati u pleh 35x35 cm. premazan uljem, i poravnati je. Peći na 180 C da blago porumeni 15-ak minuta.. Vruć biskvit preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi.

Za kremu u malo hladnog mlijeka umutiti žumanca, sipati brašno i umutiti, dodati još mlijeka da smjesa bude rijetka. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu od žumanaca i brzo miješati dok se ne zgusne, ostaviti da se ohladi, povremeno promiješati.

Umutiti slatku pavlaku i ostaviti sa strane, umutiti margarin i šećer u prahu, zatim umutiti ohlađenu kremu pa dodavati po malo u margarin i mutiti da se sve sjedini, dodati i umućenu slatku pavlaku pa mutiti da krema postane sjajna i glatka.

Ohlađen biskvit premazati kremom. Umutiti šlag i šlag kremu sa mlijekom i premazati preko fila. po želji posuti kakaom . Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Reuzeto sa: www.coolinarika.com