NAPRAVITE FANTASTIČAN PUNČ KOLAČ


Sastojci

Prva kora

-3 kom jaja
-3 velike kasike secera
-3 velike kasike brasna
-1 velika kasika ulja

Druga i treca kora

-2 kom jaja
-2 kasike secera
-2 kasike brasna
-1/2 kasike ulja
-par kapi crvene boje

Cetvrta kora

-3 kom jaja
-3 velike kasike secera
-2 velike kasike brasna
-2 velike kasike kakaa
-1 velika kasika ulja

Secerni sirup

-200 ml vode
-150 g kristal secera
-sok jedne pomorandze
-malo ruma
-pekmez od kajsija

Preliv za tortu

-250 g prah secera
-sok limuna
-malo ulja

Priprema

Prva kora :

Napraviti piskotu od navedenih sastojaka.Tepsiju dimenzija oko 20 x 30 cm obloziti papirom za pecenje pa peci koru oko 12 - 13 min . Koru ohladiti pa joj saseci krajeve oko 5mm . Zatim koru preseci duzinom na dve jednake trake ( sirina svake trake je oko 9 - 9,5 cm ) . Ove ttrake - piskote su ustvari donja i gornja kora kolaca .

Druga i treca kora :

Ispeci 2 piskote,od navedenih sastojaka ( svaka je od 2 kom jaja , dve kasike secera ,dve kasike brasna i pola kasike ulja tako sto jedna piskota ostaje zuta a u drugu piskotu dodati par kapi crvene boje . Svaku koru peci posebno u tepsiji velicine oko 20 x 30 cm oko 10 min . Od zute piskote iseci dve trake duzom stranom sirine oko 4 - 4,5 cm . Od crvene piskote takodje iseci dve trake iste sirine kao i zute trake . Od ostataka piskote iseci sitne kocke .

Cetvrta kora :

Napraviti piskotu od navedenih sastojaka u tepsiji istih dimenzija . Gotovu piskotu ohladiti pa je iseci na kockice i pomesati sa ostatcima zute i crvene piskote ( staviti u malo dublju ciniju ) .

Sada od vode i secera napraviti secerni sirup , sve zajedno kuvati par min da se secer otopi , pa sirup prohladiti . U prohladjeni sirup umesati sok od cele pomorandze i kasiku ruma . Ovaj sirup  polako dodavati u isecene piskote vodeci racuna da kocke budu dovoljno natopljene ( moze se desiti da se ne iskoristi sva kolicina sirupa ) .

Slaganje :

Na tacnu staviti donju piskotu , premazati je ugrejanim pekmezom od kajsija , zatim preko piskote staviti polovinu natopljenog fila , na fil staviti zutu i crvenu traku pa ih premazati pekmezom od kajsija . Sada ponovo na zutu traku staviti crvenu a na crvenu zutu traku . Premazati pekmezom , staviti drugu polovinu fila i na kraju staviti gornju piskotu koju takodje premazati pekmezom ali kraj koji dolazi na fil . Kolac lagano opteretiti i staviti ga preko noci u frizider .

Sledeci dan ostrim nozem izravnati kolac sa svih strana pa ga premazati vrucim pekmezom od kajsija . Ostaviti kolac par sati da se pekmez malo prosusi .

Preliv za kolac :

U dublju ciniju prosejati secer u prahu i polako dodavati sveze iscedjen sok od limuna . Kada se dobije dovoljna gustina preliva dodati kasikicu ulja , dobro izmesati i preliti preko kolaca . Ostaviti da se preliv stegne pa onda praviti sare .

I to je sve . Izgleda da ima dosta teksta i malo je opsirno ali nije bas tako strasno i zahtevno i nemojte da vas sve to uplasi . Za moj ukus ovo je kolac koji zasluzuje svu paznju .....
Pa probajte !

Preuzeto sa: www.coolinarika.com