Fini rolat sa jagodama


Sastojci

Rolat:

-4 jajeta
-4 kašike šećera
-4 kašike brašna
-1 limun sitno rendana kora
-1 kašika ulja
-1/2 pak praška za pecivo
-par kašika džema od šipka

Fil:

-1/2 l mleka
-3 jajeta
-1/2 štapića vanile
-6 kašika brašna
-6 kašika šećera
-100 gr maslaca
-200-250 gr svežih jagoda

Po želji:

-1 dcl slatke pavlake

Priprema

Rolat:

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.  Rernu zagrejati na 180C. Umutiti dobro 4 belanceta, dodati 4 kašike šećera, mutiti još minut-dva, dodati žumanca, zatim 4 kašike brašna prosejanog s 1/2 praška za pecivo, sitno rendanu koru od jednog limuna i na kraju jednu kašiku ulja. Testo sipati u pleh, pažljivo ga ravnomerno naneti i peći desetak minuta. Gotovu koru izvaditi iz pleha i sa sve papirom za pečenje uviti u rolat. I uviti u kuhinjsku krpu. Ostaviti da se ohladi, zatim je razviti pažljivo odvajajući papir za pečenje, premazati je tankim slojem džema od šipka i ponovo uviti u rolat.

Fil:

Pripremiti sud za kuvanje na pari. Umutiti 2 žumanceta i jedno celo jaje sa 6 kašika šećera, dodati 6 kašika brašna, 1/2 štapića vanile (ili 1 kesica vanil šećera) i 2,5 dcl hladnog mleka. Ostatak mleka zagrejati u sudu za kuvanje na pari pa dodati smesu od jaja. Kuvati dok se sasvim ne zgusne, uz stalno mešanje. Ohladiti. Posebno dobro umutiti 2 belanceta, a zatim i 100 gr maslaca (ovim redom da ne moram dvaput da perem žice od miksera). U kuvani ohladjeni fil najpre dodati umućeni maslac, dobro sjediniti smesu pa tek onda pažljivo dodati belanca.

Kalup dim. 12x32 cm (može i kalup za kuglof ali nikako silikonski jer će se prevrtati, a može i veći kalup za srneća ledja) obložiti providnom folijom. Rolat iseći na tanke komada i obložiti kalup po dnu i sa strane. Odozgo sipati fil, ali ostaviti 1-2 kašike sa strane. Po filu utisnuti samo jedan red jagoda. Premazati ostatkom fila.

Preostalim rolatom zatvoriti kalup. Sve ušuškati providnom folijom i blago pritisnuti odozgo kako bi gornji red rolata utonuo u fil. Ostaviti na hladnom par sati da se stegne. I propisno rashladi, naravno.  Preručiti na odgovarajuću tacnu i po želji ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.

Krema

Samljeti kekse. Za kremu umutiti žutanjke sa šećerom, a kad je  masa postala pjenastom, dodati maslac i miksati do rahlosti. Umiješati mljevene kekse, najbolje ručno, kuhačom ili žlicom.

Pripomena: 

Krema je čvrsta i ukusna i bez keksa, a umjesto keksa mogu se dodati mljeveni orašasti plodovi.

Očistiti, oprati i osušiti jagode. Izrezati ih na deblje ploške. Umutiti slatko vrhnje u šlag.

Postupak slaganja torte

Sa baiser podloga skinuti pek papire. Pripremiti stalak za torte pa prvo postaviti jednu podlogu. Na nju pažljivo rasporediti 1/4 kreme i raširiti je do ruba podloge nožem ili lopaticom. Na kremu poslagati 1/2 količine jagoda. Na jagode staviti drugu 1/4 kreme i prekriti je drugom baiser podlogom. Postupak još jednom ponoviti. Vrh torte premazati deblje šlagom i ukrasiti po želji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com