Japanski vjetar


Sastojci

Beze kora:

-12 bjelanjaka
-250 g šećera
-1 žlica octa

Krema:

-12 žumanjaka
-8 žlica šećera
-5 žlica gustina
-600 ml mlijeka
-250 g maslaca
-4 žlice umućene šlag pjene
-300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
-100 g ribane čokolade za kuhanje

Još:

-4 šlag pjene (ili 1l Hople)
-500 ml mineralne vode

Priprema

Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući. Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava. Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miksati. Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.

Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150"C. Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi. Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.

Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru). Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući. Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu. U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).

Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom. Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu. Zatim kremu podijeliti na 2 dijela. Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.

Slaganje:

- beze kora - tamna krema - žuta krema
- beze kora - tamna krema - žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com