JAGODE I ČOKOLADA SAVRŠENA KOMBINACIJA


Sastojci:

- 4 jaja
- 4kasike secera
- 4kasike brasna
- 1,5kasika kakaa
- 2kasike ulja
- 1 prasak za pecivo

Za natopiti koru:

- par kasika mljeka

Fil od jagoda:

- 250gr jagoda
- 4kasike marmelade jagoda
- 1 preljev za torte bezbojni

Fil od marscapone sira:

- 5dl vrhnja za slag
- 500gr marscapone sira
- 4kasike secera
- 50gr bijele cokolade
- par kapi arome vanilije
- 1/2kasika zelatine(3 kasike vode)

Cokoladni preljev:

- 150gr vrhnja za slag
- 150gr cokolade

Priprema:

Pjenasto umutiti jaja sa secerom pa dodati kakao i ulje sve fino mjesati i na kraju dodati brasno i p.z.p. Smjesu izliti u cetvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pecenje ako cete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brasnom pa staviti smjesu) i peci na 180C oko 15 min.provjeriti cackalicom dali je peceno.Kad se ispece natopiti biskvit sa mljekom.
Dok se biskvit pece poceti mutiti vrhnje u cvrsti slag pa dodati marscapone sir i secer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i cokoladu narendanu.
Posto je fil dosta cvrst ja sam stavila pola velike kasike zelatine sa 3 kasike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati. Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploske ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode.
U serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kasike secera i polagano dodajemo tekucinu da se ne zgrudva uz stalno mjesanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda. Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frizideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti cokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolac dobro ohladi.