Iako mikrovalna olakšava posao u kuhinji,isto je i štetna STRUČNJACI UPOZORILI:Ovih 5 stvari NIKADA ne stavljajte u mikrovalnu pećnicu


Mikrotalasna pećnica u milionima domova olakšava život.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene stvari koje nikako ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj.

Pogledajte koje su to stvari.

1. MAJČINO MLIJEKO

Novorođenčad iz majčinog mlijeka dobijaju ključne agense koji se bore sa bakterijama. U jednom istraživanju, otkriveno je da se u majčinom mlijeku prilikom zagrijavanja u mikrotalasnoj povećava rast ešerihije koli i to 18 puta više nego u mlijeku koje se zagrijavalo van mikrotalasne.

Mlijeko koje se grijalo u mikrotalasnoj na nižim temperaturama imalo je smanjenu količinu izoenzima i takođe je podsticalo razmnožavanje bakterija opasnih po bebe.

2. BROKOLI

Brokoli se jako brzo grije, te nije ni čudo što se toliko koristi u mikrotalasnoj. Ali, svaki oblik kuhanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuhanje na pari je najbolje, iako se i tada gubi oko 11 odsto antioksidanata iz brokolija. Međutim, kuhanjem brokolija u mikrotalasnoj sa malo vode gubi se i do 97 odsto antioksidanasa.

3. ZAMRZNUTO VOĆE

Kupovina zamrznutog voća zapravo i nije toliko loše, jer se ono zamrzava kada je zrelo i tako se zadržavaju svi nutrijenti u njemu. Voće počinje da gubi svoja svojstva čim se ubere, te zato smrznuto voće može da ima i više vitamina i antioksidanasa u sebi od onog svježe ubranog, jer ono obično stoji u magacinima duže vrijeme.

Ruski naučnici su krajem sedamdesetih otrkili da se odmrzavanjem voća u mikrotalasnoj glukozid i galaktoza pretvaraju u kancerogene supstance. Takođe, ruski naučnici su u devedesetim otkrili i negativan uticaj mikrotalasne na imunitet.

Zato je zamrznuto voće najbolje otopiti u frižideru ili prosto na sobnoj temperaturi.
Svježe voće gubi na nutrijentima jer nekada predugo stoji u magacinima i na tezgama.

4. ZAMRZNUTO MESO

Neke mikrotalasne se rotiraju, a neke ne, što može da dovede do neravnomernog kuhanja hrane. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrotalasnoj, jer mu treba dosta vremena, a često se dešava da krajevi postanu braon, dok sredina ostane zamrznuta.

Takođe, ako se meso odmah ne skuha po odmrzavanju, rizikujete razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuva duže od 6 minuta u mikrotalasnoj, gubi veliku količinu vitamina B 12.

Najbolje je da ostavite mjesto da se odmrzne u frižideru preko noći ili da se ispira pod vodom.

5. PLASTIČNE POSUDE

Držite plastiku podalje iz mikrotalasne. Kada grijete hranu u plastici, ona ispušta toksične hemikalije pravo u vašu hranu, a to može biti i kancerogeno. Hemikalije koje mogu da se ispuste iz plastike takođe se odnose i na plastične flašice u kojima se zagrijava majčino mlijeko. Zato budite oprezni sa tim šta stavljate u mikrotalasnu.